Fantastičan kolač – jednostavan, lagan i brz u pripremi, a jedina ‘mana’ mu je što previše brzo nestane!
Sastojci:
Za biskvit:
6 žumanjaka
12 kašika (ravnih) šećera
2 dl hladnog mlijeka
1 dl ulja
6 kašika (punih) brašna (120 g)
3 kašike kakaa
1/2 praška za pecivo
Za šaum:
6 bjelanjaka
12 kašika šećera
4 kašika vode
10 kašika šećera
Za čokoladnu glazuru:
100 g čokolade za kuhanje
3 kašike vode
4 kašike ulja
Priprema:
Umutiti žumanjke sa šećerom. Dodati mlijeko, ulje, kakao, prašak za pecivo i brašno.
Izliti u podmazan i brašnom posut pleh. Peći na 200 °C 15-20 minuta.
Umutiti čvrst snijeg od bjelanjaka.
Ušpinovati 10 kašika šećera (vrhom punih) sa 4 kašika vode.
Istučenim bjelanjcima dodamo 12 kašika šećera i dobro umutimo.
Ušpinovani šećer lagano sipamo u snijeg i mutimo neprestano. Masa će povećati volumen pa je dobro da to radimo u velikoj zdjeli
Biskvit izvadimo iz rerne i smanjimo temperaturu na 130 °C.
Dobijeni šaum ravnomjerno namažemo po biskvitu i vratimo u rernu još 10 minuta.
Kolač izvadimo iz rerne i prelijemo čokoladnom glazurom.
Odmah ga i režemo na kocke.
Izvor: coolinarika.com
MUNCHMALLOW: Jedina ‘mana’ mu je što prebrzo nestane!
Reviewed by Unknown
on
16:56
Rating:
Nema komentara: