Postoji i jednostavnija verzija ovog kolača, kod koje se u plehu za pečenja ispeče kora, preko nje se stavi pjena i na kraju čokoladna glazura, ali pravi šarm munchmallow kolača može se postići samo na ovaj način.
Sastojci:
Za keksiće:
430 g brašna,
220 g margarina,
2 jaja,
2 žlice kakaa,
100 g šećera,
1/2 žličice soli,
1 prašak za pecivo,
na vrh noža sode bikarbone,
1/2 žličice cimeta
Za pjenu:
120 ml vode,
4 žlice meda,
320 g šećera,
2 žlice želatina u prahu,
4 žlice hladne vode,
4 bjelanca,
1 ekstrakt od vanilije
Za glazuru:
300 g čokolade,
9 žlica ulja
Priprema:
Keksići:
Pomiješati sve suhe sastojke, dodati isjeckan margarin i jaja i umijesiti tijesto.
Tijesto ostaviti u frižideru oko 1 sat, a zatim ga na pobrašnjenoj podlozi razvaljati što tanje.
Keksiće vaditi malom okruglom modlom, redati ih na papir za pečenje i peći na 190 °C oko 10 min.
Pjena:
Želatin natopiti sa 4 žlice hladne vode.
Vodu, med i šećer prokuhati do tačke ključanja, a zatim ostaviti da vri jos 5 min. Skloniti s vatre i dodati želatin.
Posebno umutiti bjelanca u čvrst snijeg, a zatim postepeno sipati vruć sirup uz stalno miješanje.
Dodati ekstrakt vanilije i mutiti masu dok ne postane gusta kao šlag.
Pjenu sipati u slastičarski špric i filati keksiće.
Ostaviti ih na sobnoj temperaturi oko 2 h da se suše.
Glazura:
Otopiti čokoladu s uljem, umakati svaki keksić u čokoladu, a zatim okrenuti i slagati na tacnu da se čokolada stegne.
Izvor: Mojakuhinja.net
MUNCHMALLOW: Ukusan i efektan, najbolji recept za ovu omiljenu slasticu
Reviewed by Unknown
on
17:50
Rating:
Nema komentara: