Sastojci
4 osobe
sirup:
100 g kristal šećera
100 ml vode
30 ml espresso kafe ili jake nescoffee
krem:
100 ml punomasnog mlijeka
150 ml espresso kafe ili jake nescoffee
3 žumanca
100 g šećera
1 supena kašika gustina ili pudinga (vanila)
100 ml slatke pavlake
poklopac:
50 g tamne čokolade
malo samljevene kafe
10-ak suvih brusnica
nekoliko komada badema
4 kandirane aronije ili kandirane trešnje ili …
U šerpu odmjeriti mlijeko i kafu i staviti na laganu vatru.
Žumanca nekoliko minuta mutiti sa šećerom – da postane pjenasto, pa dodati gustin.
Malo ugrijanog mlijeka sa kafom dodati u žumanca i promiješi.
Umućena žumanca sipati u ugrijano mlijeko sa kafom.
Kuvati dok se ne zgusne
4.Kada je kuvano, prebaciti u tanjir da se hladi i prekriti prozirnom folijom.
Prohladiti na sobnoj temperaturi, zatim staviti u frižider
5.
Umutiti mikserom slatku pavlaku, pa dodati ohlađeni krem.
Poklopac
Nareckati bademe i brusnice.
Čokoladu otorpiti na pari. Dodati malo mljevene kafe
Na pek papiru iscrtati 4 kruga veličine manje nego što je vrh čaše u koju planirate da sipate krem
Kašičicom rasporedite na nacrtane krugove istopljenu čokoladu.
Pospite sa nacjeckanim brusnicama i bademima… Stavite po želji po jednu kandiranu aroniju, kanduranu trešnju ili slično
5. Staviti u frižider da se stegne
i finalno:
1.
Pripremiti 4 čaše.
Sipati u svaku po kašiku krema, pa kašiku sirupa i tako naizmjenično dok sve ne potrošite.
2.
Poklopiti pripremljenim poklopcima od čokolade
Za sve ljubitelje deserta s kafom, coffe cream
Reviewed by Unknown
on
17:19
Rating:
Nema komentara: