Italijanska čarolija – Panna Cotta sa višnjama



Panna cotta je izvorni talijanski specijalitet i u biti to u prijevodu znači kuhana krema.

Panna cottu
u domaćoj izvedbi sam prvi put probala kod svoje prijateljice Renate kada me oduševila jednostavnost pripreme i osvježavajući okus predivne kuhane kreme na bazi slatkog vrhnja okružen finim preljevom od šumskog voća.

Panna cotta je sama po sebi neutralnog okusa slatkog vrhnja i u biti ništa posebno, no u kombinaciji sa voćnim ili čokoladnim preljevom daje totalnu rapsodiju okusa. Kada sam ja odlučila napraviti svoju prvu panna cottu, nisam imala šumsko voće, ali sam zato voćni preljev napravila od višanja iz kompota i rezultat je bio fantastičan. Nisam imala također niti prikladne kalupiće u koje bi se panna cotta trebala izliti pa sam se poslužila običnim plastičnim čašicama i keramičkim šalicama.

Ovo sa keramičkim šalicama se pokazalo kao krivi potez, jer panna cotta se jednostavno nije dala istresti iz šalice bez obzira što sam šalicu prije toga oplahnula vodom. Iz plastičnih čašica se izvadila bez problema! Dakle, nema izgovora za ne napraviti svoju panna cottu i to već danas čak i ako nemate svu potrebnu opremu za to ;)! Vjerujte, nema jednostavnijeg deserta, a u ovo ljetno doba to je dobitna kombinacija kojom ćete oduševiti svoje ukućane i izmamiti im veliki osmjeh na lice i same pohvale.

Potrebno:


1/2 l slatkog vrhnja (mliječnog, nikako ne biljnog tipa Hulala, Hole i sl.)
1 vrećica želatine u prahu
1,5 dl mlijeka
2 žlice šećera u prahu
1 vanilin šećer
Za voćni preljev:

pola teglice kompota od višanja (ili smrznutog šumskog voća)
4 žlice šećera
2,5 dl vode
1 žlica gustina
Priprema:

U manjoj posudi pomiješati slatko vrhnje, mlijeko, šećer u prahu i vanilin šećer pa uz miješanje zavrijeti. Kad provrije, kuhati još oko 15-tak minuta na laganoj vatri uz stalno miješanje.
U međuvremenu želatinu namočiti sa nekoliko žlica vode ili mlijeka i pustiti da nabubri nekih 10-tak minuta.
Kada je vrhnje kuhano, umiješati u njega želatinu pa ju uz miješanje otopiti u vrhnju.
Čašice ili kalupiće za pannacotu oplahnuti hladnom vodom, pa još vruću ulijevati u čašice. Računajte na to da panna cotta neće lijepo dekorativno izgledati ako bude previsoka pa u čašice uspite panna cottu ne više od 2 cm.
Rashladiti na sobnoj temperaturi, a potom ostaviti u hladnjaku na 3-4 sata kako bi se stvrdnula do kraja.
Za to vrijeme pripremiti voćni preljev: višnje pomiješati s vodom i šećerom pa zakuhati. Kada provrije uliti gustin razmućen sa malo vode i kratko prokuhati. Ako vam se umak učini pregust, dodajte još malo vode.
Panna cottu poslužite prevrnutu na tanjurić (prije nego je istresete prođite uz rub čašice tankim nožem kako bi se lakše odvojila) prelivenu sa voćnim preljevom.

Dobar tek! Ugodan apetit! Uživajte!
izvor:kolaci.com
Italijanska čarolija – Panna Cotta sa višnjama Italijanska čarolija – Panna Cotta sa višnjama Reviewed by Unknown on 21:18 Rating: 5

Nema komentara:

Pokreće Blogger.