JAKIN KOLAČ (NAJLON PITA): Fin, mekan, sočan i jako izdašan kolač



Još jedan od onih recepata gdje piše brašna po potrebi… Kolač je fantastičan, a dobra osobina mu je i to što se može zamrznuti. Kažu da je čak bolji iz zamrzivača, nego svjež!


Sastojci:
Za tamno tijesto:
● 450 g glatkog brašna
● 1 prašak za pecivo
● malo mljevenog cimeta
● 1 vanilin šećer
● 1 jaje
● 150 g šećera
● 5 žlica mlijeka
● 80 g maslaca
● 2 žlice meda



Za svijetlo tijesto:
● 5 jaja
● 120 g šećera
● 2 žlice mlake vode
● naribana korica 1 limuna
● 100 g oštrog brašna
● 1 žličica praška za pecivo

Za kremu:
● 140 g oštrog brašna
● 2 vanilin šećera
● 1 l mlijeka
● 250 g maslaca
● 160 g šećera u prahu
● sok od 1 limuna

Priprema:
Brašno pomiješajte s praškom za pecivo, cimetom i vanilin šećerom.
Jaje i šećer izmiješajte, dodajte mlijeko, rastopljeni maslac i med te umiješajte smjesu s brašnom prvo električnom miješalicom, a zatim rukama da dobijete tijesto pogodno za valjanje.
Tijesto podijelite na 2 dijela (da dobijete dvije kore) i razvaljajte na veličinu kalupa (40×31 cm). Pecite na okrenutom kalupu obloženom papirom za pečenje u pećnici zagrijanoj na 180°C oko 15 minuta.
Za biskvitno svijetlo tijesto žumanjke i šećer miješajte električnom miješalicom dok ne dobijete pjenastu smjesu.
Dodajte vodu, koricu limuna pa naizmjence snijeg od bjelanjaka i brašno pomiješano s praškom za pecivo.
Pecite u istom kalupu kao i tamne kore, obloženom papirom za pečenje u pećnici zagrijanoj na 180°C oko 20 minuta.
Kremu pripremite tako da brašno i vanilin šećer razmutite s dijelom mlijeka. Preostalo mlijeko zakuhajte, umiješajte smjesu od brašna i kuhajte dok se ne zgusne.
Maslac sobne temperature miješajte sa šećerom u prahu, dodajte u ohlađenu kuhanu smjesu i dobro izmiješajte. Na kraju umiješajte sok od limuna.
Kolač složite tako da preko tamne kore rasporedite pola kreme, na to stavite svijetli biskvit pa preostalu kremu i završite s tamnom korom.
Kolač neka odstoji u hladnjaku do sutra, da kore omekšaju i da se mogu rezati.
Narezan kolač pospite šećerom u prahu.
Savjet:
Ovaj je kolač odličan za zamrzavanje. Kažu da je čak bolji iz zamrzivača, nego svjež!

Izvor: coolinarika.com
JAKIN KOLAČ (NAJLON PITA): Fin, mekan, sočan i jako izdašan kolač JAKIN KOLAČ (NAJLON PITA): Fin, mekan, sočan i jako izdašan kolač Reviewed by Unknown on 11:13 Rating: 5

Nema komentara:

Pokreće Blogger.